Zoals een timmerman zijn gereedschapskist nodig heeft om zijn werk te doen, heeft een growth consultant ook zijn gereedschap nodig. Zonder hamer kan er niet worden getimmerd, en zonder een digitale toolkit kan een digital marketeer zijn doelgroep niet bereiken.
Als digital marketeer ben je analytisch en creatief. In dit blog vind je een lijst met mijn favoriete tooling die kunnen helpen met het stimuleren van jouw analytische- en creatieve vermogen.
Wie zijn websitebezoekers in de gaten wilt houden komt al vrij snel bij Google Analytics uit. Het is een tool die vrij gemakkelijk kan worden geïnstalleerd op iedere website. Het volgt iedere website bezoeker op de digitale voet. En wat nog veel mooier is aan deze tool, het verteld wie deze website bezoeker is. Ik hoor je nu denken; 'Oh nee, AVG'. Geen zorgen, alle zichtbare informatie uit Google Analytics is anoniem. Echter ontvang je wel andere data zoals leeftijd, het type apparaat die de bezoeker gebruikt, hoe de bezoeker op de website is gekomen en nog veel meer.
Voordelen: Gratis! De tool is gratis en de online trainingen die gevolgd kunnen worden ook.
Nadelen: Kan complex zijn en is gevoelig voor 'data wandering', waarbij je wordt blootgesteld aan zoveel data dat je niet meer weet waar je moet kijken.
Nog zo'n prachtig juweeltje. Deze tool maakt het mogelijk om op zeer snelle wijze data uit je website te halen. Dit kan middels heatmaps en recordings. Een heatmap houdt bij waar de websitebezoekers klikken. Met een recording film je het gedrag van een websitebezoeker. Hotjar kan ook worden gebruikt voor het inrichten van een funnel, een digitaal inschrijfformulier, een poll of een survey.
Voordelen: Idiot proof programma als je een beetje kennis van codering hebt. En dan bedoel ik ook echt een heel klein beetje kennis.
Nadelen: Het is een betaalde tool, de eerste 15 dagen zijn wel gratis.
Het aantal Facebook profielen in Nederland neemt af. Gelukkig heeft Facebook een ander social media platform gekocht in 2012. Misschien ken je het wel, het is het meest gebruikte social media platform anno 2021 en heet Instagram. Tevens heeft Facebook sinds 2014 WhatsApp ook in het portfoliootje zitten. Niet dat dat iets uitmaakt, maar om een beeld te geven wat je met deze business manager kan doen is het handig om te weten op welke platformen je kan adverteren. Dat zijn dus Facebook en Instagram. Er wordt op dit moment veel gespeculeerd dat de mogelijkheid er aankomt om te adverteren op WhatsApp, maar dit is voor nu nog speculeren. Kortom: wanneer je een Facebook Pixel installeert op jouw website kan je op veel verschillende manieren adverteren. Op het social media platform LinkedIn is een soortgelijke Business Manager, echter is adverteren op LinkedIn een stuk duurder, zeker in vergelijking met Facebook. Hier zal binnenkort wel verandering in komen, mits LinkedIn zich niet gek laat maken door de adverteerkosten van Facebook.
Voordelen: Je kan perfect gericht adverteren op een relevante doelgroep. Dit maakt adverteren een stuk goedkoper. Tevens is het mogelijk om eerdere websitebezoekers na te jagen met relevante content. Logischerwijs zijn jouw website bezoekers geïnteresseerd in jouw product of dienst. Waarom dan niet betaalde advertenties onder de aandacht brengen bij deze websitebezoekers?
Nadelen: Het is tijdrovend om alle mogelijkheden van Facebook Business Manager onder de knie te krijgen. Gelukkig kan ik je daarbij helpen!
Mocht je als online marketeer nog niet bekend zijn met deze tools, dan raad ik je ten sterkste aan om deze tools te verkennen. Dit zijn de hamer, schroevendraaier en accuboormachine van een online marketeer. Ik zou anders niet weten hoe je anno 2021/2022 als online marketeer aan de slag kan.
Ben je wel bekend met deze tools? No worries. In het onderstaande lijstje staan 14 tools die de toolkit afmaken. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet.
Het scannen van je website op onder andere snelheid.
Gelikte enquêtes die van next-level kwaliteit zijn.
B2B leads genereren vanuit je eigen website.
Helpt bij het vinden van thema's voor blogs.
5 seconden test op je website.
Idiot proof (e-marketing) automation.
Idiot proof apps koppelen.
Het testen van het spamlevel van een e-mail die je wil versturen.
Hulp bij het in kaart brengen van je doelgroep en/of experimenten.
Adverteren en doormeten van advertenties op Google.
Inzicht krijgen in de zoektermen van de doelgroep.
Workflows voor teamwork visueel inrichten.
Het maken van simpele visuals in conform huisstijl.
Geautomatiseerd sourcen op LinkedIn voor onder andere recruitment.
Wil je meer weten over deze tools? Of hoe je deze het beste kan gebruiken? Neem dan contact met ons op.