Het volgen van een growth hacking traineeship is het beste wat mij is overkomen. Dit werd mij aangeboden door mijn oude werkgever. Shoutout naar The Talent Institute! Hier werd gezien dat de recruitmentmarkt toe was aan innovatie. En ik mocht daar aan bijdragen met de kennis die ik tijdens mijn training opdeed.
Growth hackend door de dag heen ploeteren is wat ik deed voordat ik als marketeer aan de slag ging. Dit was dan ook mijn opstap naar de wondere wereld van online marketing. De vraag: "maar wat is dan growth hacken?" werd mij vaak gesteld. Dan begon ik met termen gooien als automation flows, API's, CTR, costumer journey, persona validation, experimenten, blablabla. Maar dat maakte het beantwoorden van de vraag vaak niet gemakkelijker...
Vervolgens beantwoorde ik de vraag met de definitie van de term growth hacking zoals ik em zie. En dat de term Silicon Valley is ontstaan. Dat veel grote bedrijven al jaren aan growth hacking doen en dat er veel boeken over geschreven zijn. Dat de eerste growth hack ooit de tekst "PS: I love you. Get your free e-mail at hotmail" was. Dat Airbnb een 'hack' had gevonden die ervoor heeft gezorgd dat zij binnen vier jaar een miljoenenorganisatie zijn geworden. Ik kon er wel dagen over doorpraten. Maar dan kreeg ik de vraag: "Wat doe jij dan als growth hacker?". Om die vraag te beantwoorden neem ik jullie graag mee in een bladzijde van mijn digitale dagboek.
Ik kom altijd vrolijk op kantoor. Dat heb je met zulke leuke werkzaamheden! Tijdens de traineeship ben ik opgeleid tot growth hacker, een soort recruiter 2.0. Bij growth hacking gebruik je een combinatie van creatieve marketing en data en sla je aan het experimenteren om via sociale media en alle andere mogelijke online kanalen kandidaten te werven voor klanten. Hierna ben ik voor mijzelf begonnen en heb het bedrijf Growth Consulting Company opgericht. Mijn dagen verschillen, soms werk ik op kantoor in Amsterdam, soms thuis of op locatie bij een van mijn opdrachtgevers.
Het leven van een growth hacker is heel divers, maar mijn dag begint altijd hetzelfde: leren van wat je hebt gedaan. Met tools als Google Analytics en Facebook Business Manager analyseer ik het effect van lopende online campagnes. Hoeveel mensen hebben er sinds gisteren op een campagne geklikt? Hoeveel mensen hebben een geautomatiseerde e-mail ontvangen en geopend? Vaak voer ik ook experimenten uit. De ene helft van de kijkers ziet de 'solliciteerknop' bijvoorbeeld aan de linkerkant en de andere helft aan de rechterkant. De resultaten analyseer ik. Heeft een advertentie op Facebook bijvoorbeeld veel klanten bereikt maar meld niemand zich aan? Dan moet er iets worden aangepast.
Met de kennis van vanmorgen is het tijd op nieuwe experimenten op te zetten. Wat gebeurt er als ik een blok op de website een andere kleur geef? Of als de tekst van een standaard e-mail net iets anders geformuleerd word? Growth hacken is vooral heel veel experimenteren en uitvinden wat er werkt en wat niet. Morgen weten we meer!
Op sommige dagen werk ik op locatie bij de opdrachtgever. Zij hebben bijvoorbeeld een concrete vraag voor mij zoals: "We hebben vijftien medewerkers nodig voor een job als operator". Dan ga ik uitzoeken hoe we zo snel mogelijk aan sollicitanten kunnen komen voor die job. Maar nog beter is het, als ik eerder in het proces wordt ingeschakeld. Bijvoorbeeld als er een potentiële klant is die opzoek is naar een heleboel nieuwe medewerkers. Dan kunnen we samen met de klant nadenken hoe de perfecte kandidaat er uit ziet, waar we die gaan werven en hoe we effectieve campagnes kunnen opzetten.
Ik ga aan de slag met het werven van de kandidaten. Ik zet de campagnes op en ontwikkel landingspagina's bij de campagnes. Op de landingspagina's komen de kandidaten terecht en hier kunnen ze zich bij wijze van spreken met een druk op de knop aanmelden via een aanmeldingsformulier.
Tijd om nog even aan de slag te gaan met de websites. Van Growth Consulting Company zelf en van de klanten. Ik kijk of de costumer journey en employee journey optimaal is. Dit wil zeggen de route die de bezoeker van de website aflegt. Komen zij uiteindelijk te weten wat ze willen weten? Zijn alle pagina's gemakkelijk te bereiken? Tijdens de traineeship heb ik geleerd hoe je ervoor kunt zorgen dat de bezoekers van je website precies op die pagina uitkomen waar jij wil dat ze naartoe gaan. Daarvoor moet je eigenlijk continu een site bijslijpen. De kennis is in huis, nu de boel nog optimaliseren.
Aan het einde van de dag ga ik na wat ik die dag heb geleerd. Tegen welke dingen ik aangelopen ben en welke dingen ik mee kan nemen naar de volgende dag. Zo optimaliseer ik eigenlijk niet alleen websites maar ook mijzelf. Morgen is het weer een nieuwe dag. Ik ben benieuwd wat de campagnes van vandaag zullen opleveren.